Terugblik op 2018

2018 is bijna voorbij. Na een mooi, succesvol jaar met een recordaantal nieuwe zaken zijn wij ontzettend benieuwd wat 2019 ons zal brengen. Naast het feit dat we in april één jaar bestonden, voerden we in september een naamswijziging door. Met trots kunnen we zeggen dat LIONS Advocaten in 2018 een enorme groei heeft meegemaakt, iets waarvan we alleen maar durfden te dromen.

We zijn ontzettend blij met alle positieve reacties, maar vooral ook trots op de hulp die wij onze cliënten het afgelopen jaar konden bieden. Onze doelstelling is om onze cliënten met grote betrokkenheid en inzet bij te staan, en wij hebben het idee dat dit zeker gelukt is. Vol enthousiasme gaat ons kantoor 2019 in, maar voor het zover is blikken we graag nog even terug op een aantal fantastische resultaten van het afgelopen jaar.

Voorwaardelijke straf voor verduistering

In deze zaak ging het om de jarenlange verduistering van geld. Cliënt verduisterde een totaalbedrag van € 557.850,- van zijn werkgever om te voldoen aan zijn gokverslaving. Ondanks dit ontzettend hoge bedrag – en een OM-richtlijn van 12 tot 18 maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf – hebben wij ervoor kunnen zorgen dat de cliënt niet de gevangenis in hoeft.

Mr. Den Hollander heeft de rechtbank ervan kunnen overtuigen de cliënt slechts zes maanden geheel voorwaardelijke gevangenisstraf op te leggen, met de maximale taakstraf van 240 uur. Een prachtig resultaat voor ons kantoor, en uiteraard waren cliënt en zijn familie ontzettend opgelucht en blij. Zij kunnen nu eindelijk verder met hun leven.

BKR-registratie

Deze cliënte vroeg ons om een spoedprocedure te starten tegen een grote financiële instelling om een – op zich terechte – registratie bij het BKR te laten verwijderen. Normaliter een kansloze strijd, maar wij gingen hem aan en na enkele dagen keihard werken stonden we voor de rechter. We wisten hem ervan te overtuigen dat hij een belangenafweging moest maken en dat hij daarbij rekening moest houden met de reden van de hypotheekachterstand, waardoor de BKR-registratie was ontstaan. Namelijk een psychose met blijvende arbeidsongeschiktheid tot gevolg.

Het komt niet vaak voor dat een terechte BKR-registratie wordt verwijderd. Maar het is ons gelukt, iets wat zelfs de tegenpartij nog nooit heeft meegemaakt. Tot nu toe dan…

Poging doodslag, liegende agenten en ‘Gelukkig hebben we de camerabeelden nog’

Deze zaak spant misschien wel de kroon van meest bizarre zaken in 2018.

Koningsdag 2017. Cliënt in auto wordt door een agente te fiets aangesproken bij het verkeerslicht wegens het niet geven van voorrang bij een zebrapad. Client rijdt weg door rood, nog tijdens het gesprek. Agente te fiets gaat in de achtervolging. Client rijdt een doodlopende straat in, keert om en trekt weer op. De agent te fiets snijdt hoeken af en scheurt de straat in, waarbij zij zich bevindt op de verkeerde weghelft. Ze ziet de auto aan komen rijden, stopt en zet één been op de grond. De cliënt wijkt uit en rijdt haar voorbij. Niet veel later wordt hij aangehouden en ook vervolgd voor een poging doodslag!

De agente te fiets heeft aangifte gedaan omdat cliënt op haar zou zijn ingereden: ‘Als ik niet zou zijn weggesprongen, had hij mij geraakt’. Een tweede agent bekijkt de camerabeelden en beschrijft wat hij ziet: ‘Als ze niet was weggesprongen, had de auto de agente zeker geraakt’. Cliënt zelf weet het niet meer, maar kan zich niet voorstellen dat hij op iemand zou inrijden. Reden genoeg voor ons om de beelden op te vragen en deze nauwkeurig te analyseren. Hieruit bleek dat er van inrijden op de agent helemaal geen sprake was.

De drie rechters van de rechtbank waren dit volledig met ons eens. Zij constateerden dat de aangifte onjuist was, en dat de beschrijving van de camerabeelden door agent 2 – die zijn opgemaakt op ambtseed – totaal niet klopte! Cliënt werd dan ook vrijgesproken door de rechtbank. Dat het Openbaar Ministerie vervolgens in hoger beroep ging, wekte dan ook onze grote verbazing.

In het hoger beroep hebben we agent 2 geconfronteerd met zijn onjuist ambtsedig opgemaakte proces-verbaal. Wat bleek? Hij kent de agente te fiets van zijn eerdere werk op straat, maar ook kent hij haar in privé en carpoolde hij zelfs met haar!

Dat verklaart een hoop. Zo zie je maar, ook agenten liegen. Gelukkig hebben we de beelden nog. Als wij niet actief achter de camerabeelden waren aangegaan, zou cliënt zeker zijn veroordeeld op basis van ‘het bewijs’ uit het dossier. Door het handelen van de agenten hing hem een gevangenisstraf van ten minste twee jaren boven het hoofd, maar omdat wij ingrepen is cliënt een vrij man.

Op naar 2019!

We voelen ons bevoorrecht dat wij deze – en alle andere – zaken hebben mogen voeren. We kunnen niet wachten om te zien wat het volgende jaar voor ons in petto heeft.

Namens het team van LIONS Advocaten bedanken wij iedereen die wij dit jaar mochten bijstaan voor hun vertrouwen in ons. Wij wensen iedereen een voorspoedig 2019!