Hoe kun je iemand bijstaan die van een strafbaar feit verdacht wordt?

Het is een vraag die wij iedere maand wel een paar keer krijgen op verjaardagen, feestjes en tijdens andere gelegenheden; hoe kun je mensen bijstaan die worden verdacht van een ernstig strafbaar feit? De volgende zaak is een uitstekend voorbeeld van waarom ons werk zo belangrijk is en waarom het juist noodzakelijk is dat verdachten goed worden bijgestaan.

Mr. den Hollander en mr. Klieverik hebben in deze strafzaak voor de meervoudige kamer een dochter en vader bijgestaan. De dochter, bijgestaan door mr. den Hollander, werd verdacht van poging zware mishandeling dan wel mishandeling en de vader, bijgestaan door mr. Klieverik, werd verdacht van poging doodslag.

Wat was er precies gebeurd?

De dochter werd mishandeld door haar vriend, een zeer agressieve jongeman. Ze dacht nog dat dit zou ophouden zodra hun dochtertje geboren zou zijn, maar dit was niet het geval. De mishandelingen bleven maar doorgaan en hij hield pas op als hij haar helemaal bont en blauw had geslagen. De ene keer had dit een gebroken kaak tot gevolg, de andere keer een gebroken oogkas en alsof dat nog niet erg genoeg was, bleven een gebroken stuitje en een gebroken neus haar ook niet bespaard.

Op een dag wordt de dochter weer mishandeld in het huis van haar ouders. Haar vader is even de deur uit en wordt in paniek door zijn dochter opgebeld. Ze vertelt hem dat haar vriend weer bezig is.. Haar vader bedenkt zich geen moment en probeert zo snel mogelijk thuis te komen. Op het moment dat hij thuis komt, ziet hij dat zijn dochter wordt vastgehouden door haar vriend en dat ze bloedt uit haar neus. Wat haar vader dan nog niet weet, is dat ze vlak daarvoor knock-out is geslagen en een tijdje bewusteloos op de grond heeft gelegen. Wat hij ook nog niet weet, is dat zijn dochter vervolgens kans zag naar de keuken te rennen en zichzelf probeerde te verdedigen met een schilmesje. Haar vriend weet dit schilmesje echter, nadat hij in zijn schouder is gestoken, af te pakken en gaat verder met de mishandeling.

Dat is het moment waarop de vader binnenkomt. Hij probeert direct zijn dochter los te trekken van haar vriend. Dit lukt, maar de rust is van korte duur, want dan zet de vriend zijn zinnen op de vader. Hij pakt hem bij zijn keel en begint hem te wurgen. Wat de vader ook doet, hij komt niet los. Hij krijgt geen lucht meer en wordt naar achteren tegen het aanrecht geduwd. Hij kan geen kant meer op en voelt de kracht uit zijn lichaam verdwijnen. Met zijn handen probeert hij zich tegen het aanrecht af te zetten, zodat hij wat meer bewegingsruimte krijgt. Wanneer hij dit doet, voelt hij per toeval het zakmes dat hij in broekzak heeft. Dit mes heeft hij een dag daarvoor gebruikt om kabels te strippen. Hij ziet kans het mes te pakken en steekt de vriend in zijn buik. Dit heeft effect: de vriend vlucht naar buiten en de vader krijgt weer wat lucht. Een nare bijkomstigheid is dat de vader net genezen is verklaard van keelkanker en dat zijn keel door alle chemokuren een extra kwetsbare plek is.

Noodweer

Vanaf het eerste verhoor op het politiebureau (de piketfase) hebben mr. den Hollander en mr. Klieverik vader en dochter bijgestaan en hen geadviseerd over de te volgen proceshouding en strategie. Ook hebben zij de vriend als getuige gehoord bij de rechter-commissaris om zodoende de leugenachtigheid van de verklaringen die hij heeft afgelegd bij de politie te kunnen aantonen.

Voor zowel vader als dochter is door mr. den Hollander en mr. Klieverik een noodweer-verweer gevoerd. Dit houdt in dat de advocaten hebben bepleit dat vader en dochter zichzelf terecht hebben verdedigd door de aanvaller te steken met een mes.

Bovengenoemde aanpak en strategie bleken zeer succesvol! De Rechtbank Rotterdam deelde het standpunt van beide advocaten met als gevolg een vrijspraak voor de dochter en een ontslag van alle rechtsvervolging voor de vader.

Een beter resultaat was niet mogelijk.

Dit is dus de reden waarom ons werk zo belangrijk is. Geen enkele zaak is hetzelfde en in deze zaak was niets wat het leek. Iedereen – ja, ook u en ik – kan verdachte worden in een strafzaak. En dat is precies de reden waarom wij mensen kunnen bijstaan die worden verdacht van een strafbaar feit.

Voor meer informatie over deze uitspraak kunt u ons mailen op info@lionsadvocaten.nl.